10 padomi laulībai, kuri ir jādzird katrai sievai

10 padomi laulībai, kuri ir jādzird katrai sievai

Publicēts:
28.10.2013, autore Karen Lodato
Oriģinālais raksts angļu valodā: http://eighthrising.com/2013/10/28/10-marriage-tips-every-wife-needs-to-hear/
Raksts publicēts blogā: astotā piecelšanās (Jo taisnais krīt septiņas reizes un ceļas atkal augšā, (..). Salamana pam. 24:16)

Nesen kādā blogā tika publicēts ieraksts, kurš strauji kļuva populārs. To sarakstīja vīrietis, kurš bija šķīries. Šajā ierakstā viņš dalījās ar patiešām noderīgiem padomiem par laulības dzīvi (raksts angļu valodā šeit: http://www.viralnova.com/20-marriage-tips/). Man tiešām šim vīrietim ir jāaplaudē. Ir vajadzīgas “iekšas”, lai saņemtos un atklāti izstāstītu par savām kļūdām. Tas ir tikpat slavējami, kā saņemties un pateikt, ko tu būtu darījis citādi.

Viena lieta šim ierakstam trūkst, proti, sievietes viedoklis. Pēc šī ieraksta izlasīšanas es vēlējos pārdomāt un pierakstīt dažas lietas, ko pēdējo desmit gadu laikā esmu iemācījusies. Jums jāzina –man šīs ir trešās laulības. Kad cilvēki šo faktu uzzina, viņu reakcija parasti ir visai neveikla. Tā vien liekas, ka viņi gaida, ka atzīstoties es nokaunēšos. Kad es gāju cauri diviem šķiršanās posmiem, tie bija daži no vissāpīgākajiem brīžiem manā dzīvē. Es kautrētos vienīgi tad, ja es ejot tam visam cauri, nespētu pateikt, ka esmu kaut ko no tā visa iemācījusies. Pirms mēs apprecējāmies, mans vīrs un es, jau bijām gājuši cauri šķiršanās posmiem, un ar šo pieredzi kopā  nāk unikāls skatījums par to, ko darīt un ko nedarīt savās attiecībās ar savu dzīvesbiedru. Nepārprotiet mani – mūsu laulība nav pilnīga, taču mūsu kļūdas iepriekšējās attiecībās ir veidojušas mūsu lēmumus par to, kā mums vienam pret otru izturēties. Un, ja godīgi – es esmu priecīga, ka izgāju tam cauri. Mēs esam iemācījušies darīt labāk, tāpēc tagad mēs to darām labāk.

Vēlos piedāvāt savu versiju par manis pieminētā vīrieša sniegtajiem viedajiem laulības dzīves padomiem – no sievietes, kura ir uzvarējusi šķiršanās tumšos ūdeņus (un, ja jums ir interese, šeit varat izlasīt mana vīra ierakstu, viņa viedokli – http://eighthrising.com/2014/01/18/7-keys-to-a-happy-wife/ %5Btulkotāja piezīme: pašlaik top tulkojums latviešu valodā]).

  1. Cieni savu vīru. Ievērojiet, ka šeit nav rakstīts: “Cieni savu vīru, ja viņš to ir pelnījis”. Vīrieša lielākā vajadzība šajā pasaulē ir būt cienītam, un viņš visvairāk vēlas, lai šis cilvēks, no kura viņš saņem cieņu, ir viņa sieva. Mēs visas esam bijušas ievilinātas lamatās, kur vīri ir izpelnījušies mūsu cieņu tikai tad, kad viņi to ir nopelnījuši. Jā, mēs vēlamies, lai mūsu vīri pieņem lēmumus, kas galu galā vairos mūsu cieņu pret viņiem, bet patiesībā ir tā, ka tavs vīrs ir cilvēcīga būtne. Cilvēcīga būtne, kas pieļauj kļūdas. Šis ir tas vīrs, kuru TU esi izvēlējusies, lai ietu kopā cauri visai atlikušajai dzīvei, kurš vadīs jūsu ģimeni un viņam ir nepieciešams, lai viņu ciena kaut vai tikai šī iemesla dēļ. Ticiet man – ja cieņa tiek izrādīta pat tad, kad viņš to nav nopelnījis, tas dos viņam motivāciju to nopelnīt. Tas nenozīmē, ka tev jāizliekas, ka viņa izvēles ir labas, ja tā nav. Daži jautājumi ir tādi, kuri ir jāizrunā, taču tu vari izcelt jūsu atšķirības AR CIEŅU. Tas lietām liek izskatīties citādi viņa acīs.
  2. Sargā savu sirdi. Zāle viņpus sētas nav zaļāka. Netici meliem, ka ar slaidāku figūru, lielāku algu, ātrāku mašīnu vai lielāku māju tu būsi laimīgāka sieviete. Pasaule ir pilna ar lietām un cilvēkiem, kas būs kā atgādinājums tam, ka tev nav labākais no labākajiem. Taču tam tā nav jābūt. Dzīvo savu dzīvi, ar kuru tu esi svētīta un ESI PATEICĪGA. Es zinu, ka mums visām ir cīņas un ir pat brīži, kad es labprāt vēlētos dzīvot mājā, kas ir par 100 kvadrātmetriem lielāka, taču ne jau kvadrātmetri piepilda mani, bet – attiecības. Sargā savu sirdi no lietām un cilvēkiem, kas centīsies tevi pārliecināt, ka tava dzīve vai tavs vīrs nav pietiekami labs. Vienmēr būs kas lielāks, ātrāks, spēcīgāks vai saulaināks, taču tu nekad nebūsi apmierināta ar vēl vairāk, kamēr tu nebūsi apmierināta ar to, kas tev ir tagad.
  3. Dievs, vīrs, bērni…šādā secībā. Es apzinos, ka šī nav populāra filozofija, it īpaši starp mātēm, taču uzklausiet mani. Nav nekāds noslēpums, ka manai ticībai ir ļoti liela nozīme, tādēļ Dievs man ir pirmajā vietā, lai arī kas notiktu. Taču neskatoties uz tavu uzskatu sistēmu, tavam vīram būtu jābūt pirms taviem bērniem. Protams, ja vien neesi apprecējusi kādu, kurš ir rupjš (šajā gadījumā es tevi lūdzu meklēt palīdzību, mans blogs tev nevarēs palīdzēt pilnvērtīgi), jo neviens vīrs skaidrā apziņā neliks pastumt malā bērnus, lai tu kalpotu ikvienai viņa vēlmei, atstājot bērnus novārtā. Tā tas nav domāts. Pirms lidmašīna paceļas gaisā, stjuartu pienākums ir izskaidrot noteikumus ārkārtas gadījumiem. Kad viņi skaidro noteikumus par skābekļa maskām, pasažierus instruē uzlikt maskas sev vispirms un pēc tam tikai maziem bērniem. Vai tāpēc, ka viņi uzskata, ka esat svarīgāks par mazu bērnu? Nekādā gadījumā. Taču tu nespēsi pilnvērtīgi palīdzēt savam bērnam, ja pats nevarēsi paelpot. Šī paša patiesība attiecas uz laulību un vecāku pienākumiem. Tu nevari efektīvi pildīt savus vecāka pienākumus pret saviem bērniem, ja tava laulība brūk un jūk. Ticiet man – esmu mēģinājusi. Pienāks arī tāds laiks, kad jūsu bērni atstās māju, lai nu jau kā pieaugušie dzītos pēc saviem sapņiem. Ja ar savu laulāto neesat kopuši ilgtermiņa attiecības, jums abiem būs tukšas ligzdas un tukšas sirdis.
  4. Neviens nav pilnīgs. Visi pieļauj kļūdas. Ja tu praktizē piedošanu kā ieradumu visam – sākot no lielām kļūdām līdz maziem aizkaitinājumiem (katru dienu man ir jāpiedod manam vīram par slapja dvieļa atstāšanu uz vannas istabas plaukta :)) – tu neļausi krāties aizvainojumam.
  5. Komunicējiet. Man reiz bija slikts ieradums – nerunāt par savām sajūtām. Es izspēlēju standarta spēli – “Tev jāzina, kādēļ esmu dusmīga”, taču tas ir tik acīmredzami negodīgi. Vīriešu sajūtu sistēma nav būvēta tāpat kā sievietēm, un viņi NE vienmēr apzinās, ka ir bijuši neiejūtīgi. Es šajā jomā vēl pilnveidojos, un bieži ir tādi brīži, kad vīram no manis ir jāizdabū kaut kas no manis, taču es cenšos atcerēties, ka man savas sajūtas ir jādara zināmas.
  6. Ieplānojiet regulārus randiņus. Šis nav nekas jauns, taču tas ir ļoti svarīgi. Nekad nepārstāj iet uz randiņiem ar savu laulāto. Pat, ja jūs nevarat atļauties vakariņas un kino (ko mēs reti varam), regulāra laika pavadīšana vienatnē ir būtiska. Nerunājiet par rēķiniem, grafikiem vai bērniem. Frenkijs un es bieži sapņojam par mūsu nākotni vai arī plānojam mūsu sapņu ceļojumu. Mēs emocionāli tuvināmies un bieži mācāmies jaunas lietas viens par otru – pat pēc četriem gadiem.
  7. Nekad nedraudi ar šķiršanos. Ja tu to saki, tad labāk lai tu to tā arī domātu. Vienkārši un skaidri, draudot ar šķiršanos tu necīnies taisnīgi. Es ļoti bieži tā rīkojos savās iepriekšējās laulībās. Es ar to nelepojos, taču es iemācījos darīt labāk. Mani dziļi sāpināja, un es vēlējos atdarīt sāpīgi, taču tas man nekad nelika justies labāk.
  8. Apzinies viņa mīlestības valodu. Katram ir sava mīlestības valoda. Tas, kā tu sajūti mīlestību, bieži atšķiras no tā, kā to sajūt tavs laulātais. Vai viņam patīk apstiprinājuma vārdi vai arī viņš mīlestību sajūt labāk saņemot dāvanas? Lai arī kāda būtu viņa mīlestības valoda – uzzini to un LIETO TO. [Tulkotāja piezīme: ja tev nav zināmi mīlestību valodas principi, vari pat tiem vairāk uzzināt Gerija Čepmena grāmatā “Piecas mīlestības valodas”]
  9. Nerunā par viņu negatīvi. Es šo mācību apguvu ļoti smagā veidā. Ja jūs ejat cauri sarežģītiem brīžiem jūsu laulībā un tev ir nepieciešams padoms, tad meklē konsultantu-padomdevēju. Padomu došana ģimenē pats par sevi ir lielisks instruments, taču centies atcerēties, ka tavi ģimenes locekļi un draugi nav tie objektīvākie cilvēki padomu došanai. Argumenti, kurus viņi dzird, ir vienpusēji un tādēļ viņiem pret tavu vīru sāk veidoties negatīva attieksme, kura parasti nepazūd pat tad, kad esat ar savu vīru tikuši grūtībām pāri. Aizsargā viņa reputāciju no tiem, ar kuriem tev ir tuvas attiecības, un meklē palīdzību pie tiem cilvēkiem, kas patiesībā spēj būt objektīvi. Karstā ziņa, dāmas – jūsu māte nevar būt objektīva!
  10. Izvēlies mīlēt. Laulībā ir brīži, kad pamostoties tu vairs nejūties iemīlējusies. Vienalga izvēlies mīlēt. Ir brīži, kad viņš tev vairs nešķiet pievilcīgs. Vienalga izvēlies mīlēt. Laulības ir apņemšanās. Slimībā vai kad esat veseli, labos un sliktos laikos. Šie solījumi ir svēti. Tajos netiek teikts – “ja jums ir slikti laiki”. Tur ir teikts – “labos UN sliktos laikos”, paredzot, ka BŪS sliktie laiki. Tas ir neizbēgami. Tādēļ izvēlies mīlēt lai arī kas. Viņš ir tā vērts.

Tulkoja: Mārcis Rožkalns

Komentēt