Kā ir ar melnajiem caurumiem?

Kā ir ar melnajiem caurumiem?

 

Autors: Creation Today

Tulkoja: Gatis Brediks un Sintija Blumberga-Bredika

Avots: http://www.drdino.com/what-about-black-holes/

 

Lai izvairītos no zemes gravitācijas pievilkšanas spēka, raķetei ir jālido ar ātrumu 25 000 jūdzes (40233 km) stundā. Ja tā lidos lēnāk, tā nokritīs lejā. Šis ātrums ir zināms kā otrais kosmiskais ātrums (the escape velocity of earth). Ja planētai būtu spēcīgāka gravitācija, otrais kosmiskais ātrums būtu pat lielāks.

 

Melnā cauruma pamata teorija

Melnā cauruma teorijas pamatā ir ideja, ka, ja vienā vietā masa ir pietiekama, gravitācija būtu tik liela, ka otrais kosmiskais ātrums būtu 186000 jūdzes (~300000 km) sekundē, tādā veidā pat gaisma nevarētu aizbēgt. Tas, protams, ir, pieņemot, ka gravitācija var ietekmēt gaismu. Neviens nekad nav redzējis melno caurumu, jo gaisma no tā nevarētu izvairīties, ja tāds eksistētu.

 

Melnie caurumi nav pierādīti.

Melnā cauruma problēma, kas ir jāatzīmē, ir: ja lielā sprādziena teorija būtu patiesa, matērijai vajadzētu būt vienmērīgi sadalītai kosmosā. Tā kā matērija nav vienmērīgi sadalīta kosmosā (mums ir matēriju pikas, sauktas par galaktikām un tukšums starp tām, kas plešas neskaitāmu jūdžu garumā), lielā sprādziena teorijas piekritēji mēģina izskaidrot, kāpēc tas tā ir. Viņi mēģina apgalvot: „Starp pikām ir matērija, bet mēs to nevaram saskatīt, jo tā ir melnajos caurumos.” Patiesībā viņu apgalvojums ir saistīts ar pierādījumu trūkumu, nevis no pierādījumiem par šo caurumu eksistenci. Melno caurumu eksistēšana nav pierādīta.

Komentēt